torstai 4. helmikuuta 2016

ANNISKELU

Muistilista:

Ravintolatoiminnan perusteet

- Tiesitkö mikä on neljännesvuosi-ilmoitus?  

Ravintolan on todistettava viranomaiselleneljännesvuosi-ilmoituksella, että hankkimansa alkoholi on ostettu laillisesti ja myyty laillisesti.

- Tiesitkö mitkä ovat anniskeluravintolan lailliset aukioloajat? 

Ravitsemusliikkeen saa avata aikaisintaan klo 5 ja sen saa pitää auki klo 2:een. Jos ravitsemusliikkeessä anniskellaan  alkoholia ja alkoholimyynti on määrätty päättymään aiemmin kuin klo 1.30, pitää anniskelupaikka sulkea viimeistään puoli tuntia anniskelun päättämisen jälkeen.  Alkoholin anniskelun saa aloittaa aikaisintaan klo 9. Anniskelun jatkamista virallisten aikojen ulkopuolella voi hakea erikseen. Jatkoaikalupia voidaan hakea anniskelun aloittamiseen aikaisintaan klo 5 ja lopettamiseen jatkoaikaa myönnetään klo 2.30 tai 3.30 asti. Luvan anniskeluajan jatkamiseen myöntää aluehallintovirasto, ja sitä haetaan lomakkeella jonka löytää mm. osoitteesta www.yrityssuomi.fi


- Henkilökunta on tärkeässä roolissa anniskeluravintolassa. Mutta tiedätkö mitä henkilökunnalta vaaditaan? 

Ensinnäkin ravintoloitsijan on laadittava henkilökuntasuunnitelma. Suunnitelmassa on tultava esille henkilökunnan määrää ja tehtäviä koskeva suunnitelma. Lomake löytyy osoitteesta www.yrityssuomi.fi. Henkilökunnaksi anniskeluravintolaan voidaan valita täysi-ikäinen (alle 18-vuotias voi kuitenkin olla työharjoittelussa, jos opiskelee alan oppilaitoksessa) ja henkilökuntaa pitää olla riittävästi, jotta valvonta olisi tehokasta ja järjestystä saatetaan pitää yllä. Ravintolassa pitää olla valittu vastaava hoitaja ja hänellä tarpeellinen määrä sijaisia. Vastaavalla hoitajalla ja hänen sijaisillaan tulee olla riittävä kokemus tai koulutuksen tuoma ammattitaito. Tämä pitää tarvittaessa todistaa viranomaisille ja tätä varten ravintoloissa tulee olla ”anniskelukansio”, josta löytyymtodistukset henkilökunnan koulutuksesta, anniskelupasseista ja työkokemuksesta. 


- Alkoholin myyminen anniskeluravintolassa on tärkein osa liiketoimintaa. Mutta tiesitkö missä tilanteissa liikevaihtoa ei voi kasvattaa, eli alkoholia ei saa anniskella?
  •  Alkoholia ei saa missään tilanteessa anniskella alle 18-vuotiaalle. Juoma joka sisältääalkoholia yli 1,2 tilavuusprosenttia etyylialkoholia ei tule missään tapauksessa anniskella alle 18-vuotiaalle. Alaikäinen voi kuitenkin oleskella ravintolassa sillä ehdolla, että henkilökunta pystyy valvomaan, ettei väärinkäytöksiä tapahdu.  
  • Päihtyneelle ihmiselle anniskelu on myös ankarasti kiellettyä. Päihtyneen ihmisen arvostelukyky on voimakkaasti heikentynyt, ja tämän takia hänestä voi olla vaaraa muille tai itselle. Henkilökunta on vastuussa asiakasturvallisuudesta myös tilanteissa jossa päihtynyt asiakas poistetaan ravintolasta.  
  • Jos on aihetta epäillä alkoholijuoman väärinkäyttöä. Tämä tarkoittaa käytännössä alkoholin myymistä henkilölle, joka saattaa välittää sitä eteenpäin esimerkiksi hyvin päihtyneelle henkilölle tai alaikäiselle. Lisäksi anniskeluravintolasta ostetun alkoholin vieminen pois anniskelualueelta on ankarasti kielletty.
- Tiesitkö mikä on myytävän alkoholin perusannos? 

Alkoholijuomaa saadaan anniskella kerrallaan vain yksi annos. Kuitenkin aterian yhteydessä on sallittua anniskella samanaikaisesti useaa eri alkoholijuomaa. Perusannos väkevää alkoholia on 4cl tai mietoja (max 22 % tilavuusprosenttia etyylialkoholia) on 8cl. Anniskelu pulloittain voi ollatarkoituksenmukaista esim. yksityistilaisuuksissa. Tuplien myyminen on kielletty. Anniskelusta vastaavan hoitajan on myös muistettava tarkastetut viinamitat ja mietojen juomien annostelijat. 
- Alkoholijuoman mainontaan tuli lakimuutos 1.1.2015. Tiedätkö mikä muuttui? 

Aikaisemmin vain väkevän alkoholijuoman mainostaminen oli kiellettyä ravintolan ulkopuolella. Mietojen juomien on edelleen sallittua mm. anniskelupaikan ikkunassa, A-ständissä, markiiseissa tai mainosvarjoissa. Vuoden 2015 lakimuutos koski erityisesti sosiaalisen median mainontaa. Mietoja juomia saa edelleen mainostaa perinteisillä internetsivuilla ja sosiaalisen median palveluissa, mutta mainostajan tulee ottaa huomioon rajoitukset. Mainostajan tulee poistaa kuluttajien mainonnaksi katsottavat kirjoitukset ja kommentit. Kuitenkin jos kuluttajan tuottaman sisällön pääasiallinen viesti ei liity alkoholijuomiin, sitä ei tarvitse poistaa. Lisäksi alkoholimainonnan jakamiseen kehottaminen on kiellettyä. Maksulliset mainokset sosiaalisessa mediassa kiellettiin myös. 

- Tiesitkö, että alkoholin antaminen veloituksetta palkitsemistarkoituksena kiellettiin  1.1.2015. 

Sellainen alkoholimainonta, jossa käytetään kuluttajan osallistumista peliin, arpajaisiin tai kilpailuun on kielletty. Esimerkiksi perinteinen palkinto oluttuoppi  pubivisojen voitoista on historiaa, eikä enää sallittua.

- Alkoholin tarjoaminen on kiellettyä, paitsi poikkeustapauksissa. Voiko anniskeluluvan haltija tarjota asiakkailleen kierroksen? 

Kyllä tämä on mahdollista, mutta tämän pitää tapahtua yllätyksellisesti vieraanvaraisuuseleenä esimerkiksi jonkin tapahtuman johdosta. Tätä ei kuitenkaan saa mm. mainostaa etukäteen. Tarjoamisen tulee olla satunnaista, jotta asiakas ei tiedä tulla ravintolaan juuri tätä tapahtumaa varten. 

- Onko happy hour –hinnoittelu enää sallittua? 

Kyllä vain, koska alkoholijuomien hinnoittelu on sinänsä vapaata, tarjoushinnat ja happy hour- tarjoukset ovat sallittuja, mutta niistä saadaan ilmoitella vain anniskelupaikan sisällä. Jos alkoholimainonta näkyy ulospäin, on tarjouksen oltava voimassa yhtäjaksoisesti kaksi kuukautta. Täten happy hour – tarjoukset eivät ole sallittuja anniskelupaikan ulkopuolella. 

- Mitä on hyvä muistaa anniskelualueesta mainonnan lisäksi? 

Lupaviranomainen myöntää luvan  anniskelualueeseen jossa valvonta voidaan tehokkaasti järjestää. Anniskelualue ei siis voi olla urheilu-, liikunta-, musiikki- tai muun niihin verrattavan tapahtuman yleistä katsomotilaa. Anniskelualue on rajattava selkeästi ja kulkua sinne on voitava valvoa tehokkaasti. On myös muistettava tupakkalaki, joka kieltää alkoholijuomien viemisen tupakointialueelle. Kirjallinen  suunnitelma anniskelualueen rajaamisesta pitää esittää lupaviranomaiselle aina, kun anniskelulupaa haetaan uuteen huoneistoon tai paikkaan. Suunnitelma on esitettävä myös silloin, kun jo toimivassa anniskelupaikassa otetaan käyttöön uusia anniskelualueita.

LISÄÄ ANNISKELUUN LIITTYVÄÄ LAKIASIAA LÖYDÄT SEURAAVILTA SIVUILTA:

https://www.valvira.fi/
http://www.yrityssuomi.fi/
http://www.finlex.fi/fi/laki/

Kirjoittanut, Kaisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti