Ergonomiaa ei aina tule ajatelleeksi työtä tehdessä. Kuitenkin kaikki työvaatteet, työlaitteet ja työpaikan pohjapiirrustukset on pyritty suunnittelemaan ja tekemään mahdollisimman ergonomisiksi sekä työturvallisiksi. Ergonomialla tarkoitetaan siis työpisteen rakenteiden, työvälineiden, kalusteiden ja työmenetelmien kehittämistä ihmisten toimintojen ja kykyjen mukaisiksi. Työpöytien korkeus, oikeanlaiset kengät ja välineet; ovat asioita joiden takana on monia tunteja suunnittelua ergonomian ja työturvallisuuden puolesta.
Ergonomian avulla parannetaan ihmisen turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia sekä tehokasta toimintaa. Työturvallisuus ja ergonomiset riskitekijät hotelli, ravintola ja cateringalalla sekä puhtaanapitoalalla:
1. fysikaaliset vaaratekijät (melu, kuumat pinnat...)
2. kemikaaliset vaaratekijät (pesu- ja puhdistusaineet)
3. biologiset vaaratekijät (bakteerit, homeet, virukset…)
4. psykososiaalinen toimintaympäristö (yksilö itse ja työyhteisö, stressi…)
5. keittiön ympäristötekijät (nostaminen, kantaminen…)
6. ergonomia (työasennot, työvälineet….

Työnantaja on myös vastuussa tiedon kulusta työntekijöille, ohjauksesta oikeanlaisiin työtapoihin sekä työturvallisuusvälineiden oikeanlaisesta käytöstä. Kaikki tapaturmat ovat työnantajan vastuulla työaikana vaikka toki työntekijällä itselläänkin on vastuu noudattaa työturvallisuusohjeita sekä oikeanlaisia vaatteita ja työvälineitä. Näin ennalta ehkäistään monia tapaturmia työpaikoilla. Joskus kuitenkin työkykykyyn vaikuttaa terveydellinen tekijä.
Työnantajan on tarjottava lain mukaan ehkäisevää työterveyshuoltoa työntekijöilleen, mikä yhteistyössä laadukkaan esimiestyön kanssa ennalta ehkäisee työhuonovointisuutta sekä tapaturmia, silloin työntekijöillä ei ole turhia sairaslomia eikä tapaturmia.
Jokaiselle työpaikalle on nimettävä työsuojelupäällikkö, joka voi olla myös itse työnantaja. Yli 10 hengen yrityksissä työntekijät saavat äänestää työsuojeluvaltuutetun sekä kaksi varavaltuutettua edustamaan itseään. Jos työpaikalla on enemmän kuin 20 henkeä on perustettava työsuojelutoimikunta joka edistää terveellisyyttä ja turvallisuutta. Työturvallisuus ja ergonomia eivät ole leikinasioita, niin esimiehen kuin työntekijänkään näkökulmasta. Niillä haetaan molempien etuja, työntekijöiden turvallisuutta ja työnantajille terveitä työntekijöitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti