MITÄ LAADULLA TARKOITETAAN?
Laatu
on moniulotteinen käsite, jolla arkikielessä määritellään ja verrataan
tuotteita sekä palveluita toisiinsa. Laatua usein tarkastellaan jonkin
ominaisuuden kautta. Tuote tai palvelu voidaan määritellä laadukkaaksi, jos se
on ominaisuuksiltaan esimerkiksi ympäristöystävällinen, mutta on huomioitava,
että yksilö eri roolissa asiakkaana, kuluttajana, palveluidentuottajana (jne. )määrittelee
aina omien arvopohjiensa kautta millainen tuote on toista laadukkaampi. On siis
täysin subjektiivista, onko asiakkaan mielestä ympäristöystävällinen tuote
laadukkaampi kuin eettisesti tuotettu. Tuotteiden valmistajat ja palveluidentuottajat
usein asettavat itselleen tavoitteita, joiden kautta pyritään varmistamaan, että
valmistettavat tuotteet ja palvelut ovat mahdollisimman monien tahojen mielestä
laadukkaita.
(Lähde: Garvin&Lillrank
https://blogs.aalto.fi/itaservices/2012/02/13/laatu/)
MILLAINEN ON LAADUKAS ELINTARVIKE?
Laadukas
elintarvike on yhtä helppo määritellä kuin laatu itsessään. Laadukkaan
elintarvikkeen määritelmiä on varmasti lähes yhtä monta, kuin kuluttajiakin.
Pääsääntöisesti laadukas elintarvike on tuttu ja tunnettu, jonka valmistaja ja
tuotantoketju ovat jäljitettävissä. Tuote itsessään on ominaisuuksiltaan hyvä,
ulkonäöllisesti siisti, maulta ja tuoksulta tuotteelle tyypillinen sekä ennen
kaikkea asiakkaan odotuksia vastaava. Tuote voi saada lisäarvoa erilaisten
tunnustuksien myötä, esimerkiksi Hyvää Suomesta – merkki kertoo tuotteen olevan
kokonaisraaka-ainealkuperältään vähintään 75 % suomalainen ja valmistuksen
olevan kokonaan Suomessa.
VAATIMUKSET
Elintarvikkeille
on määritelty lakisääteiset yleiset vaatimukset, joita alkutuotannon,
elintarvikealan toimijan sekä työntekijä on noudatettava kuluttajan turvaksi.
Elintarvikkeiden tulee olla kemialliselta, fysikaaliselta ja mikrobiologiselta sekä terveydelliseltä laadultaan, koostumukseltaan ja muilta ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia, eivät aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle eivätkä johda kuluttajaa harhaan. (Elintarvikelaki luku 2 7§)
ELINTARVIKETURVALLISUUS
Elintarviketurvallisuus on
muodostunut niin itsestään selväksi asiaksi suomalaisille kuluttajille, ettei
sen taustalla olevaa kansallista ja kansainvälistä lainsäädäntöä ja valvontaa
aina edes tulla ajatelleeksi. Elintarviketurvallisuus on oma kansainvälinen politiikan
alansa, jolla pyritään takaamaan, että Euroopan alueella ihmisten on
turvallista syödä ruokaa, joka ravitsevaa ja valmistettu hyvistä ja terveistä raaka-aineista.Elintarviketurvallisuuspolitiikalla edistetään myös tuottajien ja valmistajien toimintamahdollisuuksia. Jokaisen pitää syödä, joten on hyvin ymmärrettevää, että elintarviketeollisuus kokonaisuutena työllistää huomattavan määrän henkilöstöä yhteendä 48 miljoonaa ja on EU:n alueen suurin teollisuuden ala.
Suomessa
elintarviketurvallisuus on hyvin korkealuokkaista, taso on saavutettu pitkäaikaisella
viranomaistyöllä, suunnitelmallisuudella sekä sijoittamalla resursseja oikein.
Elintarviketurvallisuuden ylläpitäminen on kallista, mutta kannattavaa.
Elintarviketurvallisuuden haasteita ovat globaalit markkinat, joiden kautta erilaiset kasvi- ja eläintaudit voivat levitä EU:n alueelle, globaaleilla markkinoilla on paljon tuotteita, joiden alkuperä ei ole riittävän tarkasti tiedossa. Elintarviketurvallisuuden haasteena on jatkuva muutos tila, sillä ympärillä on paljon riskejä ja uhkia, joista osa liittyy terveyteen, mutta myös taloudelliset ja poliittiset tekijät ovat riskeinä elintarviketurvallisuudelle. Yleismaailmallinen heikko taloudellinen tilanne, yhteisten sääntöjen voimaansaattaminen kuluttajien turvaksi ja epärehellisen kilpailun estäminen eivät ole yksinkertaisia asioita. Elintarviketurvallisuuden haasteena on myös globaalista näkökulmasta ruoan riittäminen tulevaisuudessa, kun maapallon väkiluku kasvaa ja ilmastolliset olot muuttuvat.
Elintarviketurvallisuuspolitiikan kolme keskeistä tavoitetta:
• Varmistaa, että elintarvikkeet ja eläinten rehut ovatturvallisia ja ravitsevia.• Varmistaa eläinten terveys ja hyvinvointi, sekäkorkeatasoinen kasvinsuojelu.• Varmistaa riittävät ja avoimet tiedot elintarvikkeidenalkuperästä, sisällöstä, merkinnöistä ja käytöstä kuluttajille.
EVIRA
Elintarvikehygienia on kokonaisuus, jonka keskeinen tavoite on suojata kuluttajaa ja asiakasta saamasta terveydellisiä tai taloudellisia haittoja ihmisravinnoksi kelpaamattomista tuotteista tai raaka-aineista. Elintarvikehygieniaa noudattamalla ja oikeellisilla toimilla koko elintarvikeketjussa vältytään elintarvikkeiden ennenaikaiselta pilaantumiselta sekä vältettävissä olevalta ruokahävikiltä, joka nykyiseltään on noin 400milj. kiloa/ vuosi. Elintarvikehygieniaa noudattamalla toiminta on vastuullista, tuloksellista sekä asiakastyytyväisyyttä lisäävää. Vältytään turhilta riskeiltä, taloudelliselta tappiolta sekä ympäristönkuormitukselta.
Vesi- tai ruokaperäisiä sairauksia tai myrkytyksiä kutsutaan ruokamyrkytyksiksi, kun vähintään kaksi henkilöä sairastuu nautittuaan samaa ruokaa tai vettä. Ruokamyrkytysten taustalla on usein patogeeniset mikrobit, jotka aiheuttavat voimakkaita ruoansulatuselimistön oireita; oksentelua, ripulia, kipuja, huonovointisuutta. Myrkytyksen taustalla voi olla myös loiset, alkueläimet, sienet tai kemialliset aineet tai puutteellisesti käsitellyt myrkylliset raaka-aineet. Lähtökohtaisesti ruokamyrkytys alkaa nopeasti ja vaivaa muutamia päiviä, jotkin bakteerit saattavat päätyä vereen tai jäädä elimistöön kroonisesti, mutta eivät tautia aiheuttavaksi. Ruokamyrkytys usein laskee terveenkin ihmisen yleiskuntoa voimakkaasti, joten ruokamyrkytys saattaa altistaa muille sairauksille.
Suomessa
elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
elintarvikehygienia-asetuksessa
(852/2004/EU)
Elintarvikehygienia on kokonaisuus, jonka keskeinen tavoite on suojata kuluttajaa ja asiakasta saamasta terveydellisiä tai taloudellisia haittoja ihmisravinnoksi kelpaamattomista tuotteista tai raaka-aineista. Elintarvikehygieniaa noudattamalla ja oikeellisilla toimilla koko elintarvikeketjussa vältytään elintarvikkeiden ennenaikaiselta pilaantumiselta sekä vältettävissä olevalta ruokahävikiltä, joka nykyiseltään on noin 400milj. kiloa/ vuosi. Elintarvikehygieniaa noudattamalla toiminta on vastuullista, tuloksellista sekä asiakastyytyväisyyttä lisäävää. Vältytään turhilta riskeiltä, taloudelliselta tappiolta sekä ympäristönkuormitukselta.
MUISTA!
HYGIENIAOSAAMISEN VAATIMUS:
- mikrobiologian perusteista ja elintarvikkeiden kontaminaatiosta
- ruokamyrkytyksistä ja hygieenisistä työtavoista
- henkilökohtaisesta hygieniasta
- puhtaanapidosta
- omavalvonnasta
- lainsäädännöstä sekä osaamisen kehittämistä
RISKIT
Jos elintarvikehygieniaa
tai sen osa-alueita ei noudateta saattaa syntyä riski, että tuote pilaantuu
ennen aikaisesti ja syntyy hävikkiä, mikä näkyy kustannuksina. Pahempaa kuitenkin on, jos pilaantunut tai
saastunut tuote päätyy kuluttajalle tai asiakkaalle ja aiheuttaa sairastumisen.
Vesi- tai ruokaperäisiä sairauksia tai myrkytyksiä kutsutaan ruokamyrkytyksiksi, kun vähintään kaksi henkilöä sairastuu nautittuaan samaa ruokaa tai vettä. Ruokamyrkytysten taustalla on usein patogeeniset mikrobit, jotka aiheuttavat voimakkaita ruoansulatuselimistön oireita; oksentelua, ripulia, kipuja, huonovointisuutta. Myrkytyksen taustalla voi olla myös loiset, alkueläimet, sienet tai kemialliset aineet tai puutteellisesti käsitellyt myrkylliset raaka-aineet. Lähtökohtaisesti ruokamyrkytys alkaa nopeasti ja vaivaa muutamia päiviä, jotkin bakteerit saattavat päätyä vereen tai jäädä elimistöön kroonisesti, mutta eivät tautia aiheuttavaksi. Ruokamyrkytys usein laskee terveenkin ihmisen yleiskuntoa voimakkaasti, joten ruokamyrkytys saattaa altistaa muille sairauksille.
Patogeeniset mikrobit:
salmonella
listeria
kolibakteeri (EHEC)
yersinia
kampylobacter
clostridium
perfringens
staphylococcus aureus
bacillus cereus
shigella
Vastuullisella toiminnalla voi välttyä riskeiltä:
SINÄ:
salmonella
listeria
kolibakteeri (EHEC)
yersinia
kampylobacter
clostridium
perfringens
staphylococcus aureus
bacillus cereus
shigella
Vastuullisella toiminnalla voi välttyä riskeiltä:
SINÄ:
Pese
aina kädet
Älä
tule sairaana töihin tai keittiöön
Riisu korut, huolehdi hiukset kiinni
Tarkista
iho ja suojaa tarvittaessa haavat ym.
Älä käytä liikaa meikkiä tai tuoksuja keittiössä
Käytä puhtaita työvaatteita
Säilytä työvaatteet oikein
Käytä suojavarusteita
Huolla suojavarusteet oikein
Älä käytä puhelinta keittiössä, mikrobien
määrä on sama kuin
vessanpöntössä.
Älä
tuo keittiöön vieraita ilman suojavarusteita
Älä
tuo keittiöön sinne kuulumatonta tavaraa
RUOKA:
Kirjoittanut, Anni
RUOKA:
Tarmista tuotteille oikea säilytyslämpötila
Varmista
kylmäketjun katkeamattomuus
Noudata
käyttöpäiviä
Merkitse
raaka-aineisiin sulatus, käsittely ym. ajankohdat
Varmista
laatu, älä käytä jos epäilet jotain
Noudata
oikeita menetelmiä esim. ryöppäys
Käytä
puhtaita työvälineitä
Käsittele
raaka-aineet niille sopivissa
paikoissa,esimerkiksi multaiset juurekset
Vältä
kontaminaatiota käsiteltyjen ja käsittelemättömien
raaka-aineiden
Vältä
ristikontaminaatiota kypsien ja raakojen raaka-
aineiden välillä
Tarjoile
ruoka välittömästi
Säilytä
oikein: kylmäsäilytys alle +8°C ja lämpösäilytys
yli +60°C
Jäähdytä
nopeasti
Pese
ja huolla keittiövälineet ohjeen mukaan
5 sekunnin sääntöjä ei ole Kirjoittanut, Anni
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti