torstai 4. helmikuuta 2016

PUHTAUDEN LAATU

Tässä osiossa käsitellään puhtauden laatua.  Mikä on puhtaus ja miten sitä arvioidaan? Loppussa löytyy muutama vinkki, miten puhtauden laatua voi kehittään. 


PUHTAUS
Lika on häiritsevää, haitallista ja väärässä paikassa. Se voi jopa vaarantaa tilojen käyttäjien turvallisuutta ja terveyttä.  Lika on peräisin ihmisistä, ihmisten toiminnasta ja luonnosta. Se voi olla esimerkiksi vaatepölyä, hiuksia ja ihon rasvoja. Tuuletuksen ja ilmastoinnin mukana tulee pakokaasuja, nokea, teollisuuden päästöjä ja kasvien osia kuten siitepölyä.  Kaikki lika sisältää terveydelle harmittomia ja haitallisia mikrobeja.

Lika ryhmitellään:

Irtolika: ei ole kiinnittynyt eikä tarttunut pintaan
Kiinnittynyt lika: kuivunutta tai nihkeää likaa, joka on kiinnittynyt tai tunkeutunut pintaan. 
Pinttynyt lika: tiukasti kiinnittynyt lika isolla alueella 
Tahra: kiinnittynyttä tai pinttynyttä likaa pienellä alueella   
Eritetahra: nestemäistä tai kuivunutta ihmisestä tai eläimestä peräisin olevaa likaa 
Mikrobilika: toiminnalle tai terveydelle haitallista likaa terveydenhuollon laitoksissa, elintarviketeollisuudessa ja puhdastiloissa. 
Biofilmi: mikrobien ympärilleen erittämä suojakerros, joka vaikeuttaa mikrobien poistamista pinnoilta.

TIESITKÖ TÄTÄ? Kaikki lika sisältää terveydelle harmittomia ja haitallisia mikrobeja. Yleisimpiä mikrobeja ovat ihon normaalit bakteerit, jotka tulevat pinnoille ihon hilseilyn seurauksena. 

PUHTAUS ERI YMPÄRISTÖISSÄ

Restonomit työskentelevät eri ympäristöissä mm. hotelleissa, ravintoloissa, elintarvikealalla sekä puhtaanapidon ammattilaisia vaikkapa sairaaloissa, kouluissa ja liikekeskuksissa.  Tilan käyttötarkoitus määrittelee, onko likaa liian paljon ja millainen lika on vaarallista.  Lika, joka vaarantaa tilojen käyttäjien turvallisuutta tai terveyttä, on syytä poistaa nopeasti. Tarvittaessa tämä tarkoittaa useita kertoja päivässä.

Puhtaustasot ovat:
Puhtaustaso 1: välttävä
Puhtaustaso 2: tyydyttävä
Puhtaustaso 3: siisti
Puhtaustaso 4: puhdas ja edustava
Puhtaustaso 5: puhdas ja hygieeninen

LISÄTIETOA: Tutustu puhtaustasoihin tarkemmin Merantin sivuilla. Mieti, millaista likaa on autokorjaamossa ja vastaavasti ravintolan keittiössä. Mikä on vaarallista likaa?  http://www.meranti.fi/assets/site/files/meranti_puhtaustaso.pdf 

LAADUN ARVIONTI
 
Puhdistamisen lisäksi on seurattava laatua, jotta tiedetään, puhdistetaanko riittävästi. Puhtautta voidaan arvioida monin eri tavoin: silmämääräisesti, aistivaraisesti ja pintahygienianäytteillä. Säännöllinen mikrobiologinen puhtaustarkkailu antaa hyvän kuvan puhdistustoimien riittävyydestä. Pintahygienian seurantaan on olemassa useita erilaisia menetelmiä: mm. kosketusmaljat, petrifilm, hygicult, luminesenssi ja valkuaisainetestit.

Mikrobiologisia pinta- ja puhtausnäytteitä otetaan säännöllisesti. Näytteillä tarkistetaan siivouksen taso sekä seurataan laitteistojen kuntoa ja toimivuutta. Puhtausnäytteet osoittavat ongelmakohdat, joihin tulee kiinnittää huomiota. Näytteitä tulisi ottaa pistokoeluontoisesti eri pinnoilta. Esimerkiksi: laitteista, leikkuulaudoilta, työvälineistä, astioista sekä henkilökunnan käsistä. Näytteet otettaan puhdistuksen jälkeen.

Ei sovi unohtaa aistinvaraista arviointia. Aistivaraista arviointia suoritetaan jatkuvaa. Arvioinnissa huomiota kiinnitetään tunkkaisuuteen, homeen, mädäntyneen ja viemärin hajuihin.  Tuhoeläimistä banaanikärpäset ja jyrsijöiden ulosteet ovat silmin havaittavissa.  Myös homeen voi havaita silmin. Silmämääräiseen arvioinnin apuna voi käyttää valokuvia, jotka ovat hyvä väline dokumentoimiseen.

Toiminnallista laatua mitataan ja seurataan asiakaspalautteilla ja asiakastyytyväisyyskyselyillä. Palautteen hankkiminen ei saisi olla itseisarvo. Asiakaspalaute on analysoitava ja puutteet korjattava. 

TOIMINTOJEN KEHITTÄMINEN

Ammattitaidon kehittäminen kannattaa, olipa ammattinimeke mikä tahansa.  Maailma muuttuu ja työ siinä ohessa. Kiinnostu uusista asioista, kouluttaudu ja kurssita itseäsi. Omia rutiinejaan voi kyseenalaistaa. Voit myös pohtia, millainen on oma oppimiskykysi? Millainen on oma asenteesi uuden oppimiseen eli muutoksiin? Miten otat palautetta vastaan? 


Pysähdy mitettimään, miten perehdytetään? Perehdyttämisellä ei tarkoiteta ainoastaan uuden työntekijän perehdyttämistä uuteen työhönsä. Perehdyttämistä on myös opastamista uuteen laitteeseen tai uuteen puhdistusaineesen.

Innostu laadun kehittämisestä. Kiinnitä huomiota teknisen laadun lisäksi toiminnalliseen laatuun.  

Muista hyvä käsihygienia ja aseptiikka. Pesemättömissä käsissä on aina ympäristöstä ja ihosta itsestään peräisin olevia mikrobeja, kuten bakteereja ja viruksia. Hyvä käsihygienia vaatii jatkuvaa koulutusta ja muistutusta, joten harjoittele käsienpesutekniikkaa. Kiinnitä huomiota peukaloihin, sormien päihin ja sormien väleihin



Kuva: http://www.fibraliina.fi/uutinen/items/kaesihygieniapaeivae-muistuttaa-kaesien-pesusta.html

Kirjoittanut, Anna


1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista, kiitokset postauksesta Anna. Meidän tuttu itseasiassa työskentelee puhtausalalla, heillä on nyt puhtausalan asiantuntijapalvelut etsinnässä. Ilmeisesti tehokkuutta ja toimintaa tahtovat kehittää. On tärkeä aihe, onhan se tärkeää että siisteys näkyy joka paikassa.

    VastaaPoista